UDMR şi Kelemen Honor au pierdut contactul cu valorile democraţiei

Data articolului: 14.05.2012 - 10:57
Am luat act cu deosebită îngrijorare de declaraţia liderului UDMR, domnul Kelemen Hunor, prin care domnia sa consideră că „blocarea înfiinţării” unei facultăţi în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş ar putea genera „unele tensiuni şi conflicte” într-un răstimp foarte scurt.

     Această declaraţie este stupefiantă, este lipsită de orice temei democratic, moral şi legal şi nu reprezintă altceva decât o continuare a şantajului practicat de UDMR în perioada în care a făcut parte din guvernele PDL-UDMR-UNPR.

    A acuza justiţia că ia decizii împotriva legii, a pune sub semnul întrebării o sentinţă judecătorească menită a reglementa aplicarea corectă a legii sau a Hotărârilor de Guvern, reprezintă de fapt o instigare mascată la conflict, o tentativă de limitare a Puterii Judecătoreşti şi nu are nimic în comun cu spiritul democraţiei şi al parlamentarismului.

     Personal consider că o asemenea declaraţie, precum aceea a Preşedintelui UDMR, este străină de spiritul secolului XXI şi de valorile multiculturalismului pe care UDMR pretinde că le apără. Un partid politic, precum UDMR are alt rol în societate, decât acela de a-şi rezolva problemele electorale prin şantaj interetnic.

     Ca jurist şi ca om de drept, pot spune că decizia Curţii de Apel prin care s-a suspendat aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, este corectă şi s-a emis în spiritul legilor pe care şi parlamentarii UDMR le-au votat. La urma urmei, Curtea de Apel a admis o solicitare a conducerii UMF, făcută în temeiul Legii Învăţământului.

     Totodată, reamintesc mureşenilor că, atunci când am elaborat Moţiunea de cenzură "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!", moţiune care a dus la prăbuşirea Guvernului Ungureanu, am avut în vedere şi acest aspect, anume situaţia de la UMF Tîrgu Mureş, precum şi modul în care Executivul fostului premier Mihai Ungureanu a încalcat autonomia universitară a acestei instituţii de învăţământ - garantată de Constituţia României în art. 32, al. 6 - prin înfiinţarea abuzivă a unei facultăţi de învăţământ cu predare exclusiv în limba maghiară.

 Deputat Ciprian Dobre