Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, domnul Eduard Hellvig, s-a aflat vineri, 1 iunie 2012, în vizită de lucru în județul Mureș

Data articolului: 01.06.2012 - 15:07
Eduard Hellvig: Mă aflu la Tîrgu Mureș în triplă calitate: de prieten, de susținător, cu toată energia, cu toată puterea și cu toată onoarea al candidatului nostru la Președinția Consiliului Județean Mureș, a domnului președinte Ciprian Dobre. Sunt în calitate de Secretar General al Partidului Național Liberal pentru că în cateva zile avem alegeri și trebuie să vedem dacă suntem pregătiți pentru acest examen important, examen care reprezintă o nouă etapă într-un război de eliberare de sub autoritățile care din păcate timp de 3 ani jumătate au făcut tot ce au putut să distrugă relațiile sociale între indivizi, să distrugă normalitatea. Ca atare 10 iunie este o altă etapă dintr-un lung proces de eliberare și de convingerea electoratului că ceea ce a fost în trecut nu mai trebuie să se întâmple în viitor. Cea de-a treia calitate este cea de Ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.

În calitate de Ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, domnul Hellvig a atras atenția asupra faptului că municipiul Tîrgu Mureș și județul Mureș au ratat pariul cu fondurile europene. Ratarea acestui obiectiv a văduvit comunitățile locale, le-a condamnat la subdezvoltare și cineva trebuie să răspundă pentru acest lucru. Lipsa și apetența pentru a atrage fonduri europene arată lipsa culturii participative și lipsa culturii înțelegerii din perspectiva dezvoltării.

 

Eduard Hellvig:         

Încurajez și îi voi susține cu toată capacitatea mea atât pe viitorul primar, domnul Cornel Brișcaru, cât și pe viitorul președinte al Consiliului Județean, domnul Ciprian Dobre să demareze cât mai multe procese și proiecte pentru absorbția fondurilor europene.  

Domnul ministru le-a vorbit mureșenilor despre implementarea și modernizarea infrastructurilor de apă, canalizare, rețele termice și asfaltare. Totodată, după ce se va realiza prioritizarea programelor, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului se va iniția proiectul de sprijinire a infrastructurilor pentru parcurile industriale, care reprezintă mecanismele prin care autoritățile crează plusvaloare și productivitate în economia națională.

Referitor la programul de reabilitare termică a locuințelor, domnul ministru a garantat că cei 30% din suma totală necesară vor fi acoperiți de Guvernul României, alături de cei 50% din finanțare europeană, iar în ceea ce privește partea de 20% pe care asociațiile de locatari ar trebui să o suporte, se încearcă găsirea unei soluții pentru ca procentul să scadă.

Totodată, domnul ministru a amintit despre proiectul de reabilitare a centrelor istorice, în colaborare cu Ministerul Culturii, reabilitări care vor creea atât locuri de muncă cât și o industrie a turismului de nișă. Comunitățile locale au ce să valorifice, dar unele nu înțeleg că există o resursă financiară foarte importantă pentru aceasta, și anume fondurile europene.

Pe lângă municipiul Tîrgu Mureș, domnul Hellvig a vizitat și orașul Iernut, unde a discutat cu cetățenii despre proiectul ’’Alimentare cu apă şi canalizare pe O.G 7/2006’’ din localitatea Sălcud, aparținătoare a orașului.

A urmat comuna Zau de Câmpie, unde domnul ministru a vizitat Baza sportivă din localitate, proiect în derulare pe O.G.7/2006 și reabilitarea drumului comunal Zau de Câmpie - Bărboşi, proiect în derulare prin H.G. 577/1997.