Deputatul PNL Ciprian Dobre apara si drepturile studentilor maghiari din UMF Targu Mures

Data articolului: 02.05.2012 - 16:00
Ciprian Dobre este primul parlamentar care a rostit un discurs in Parlamentul Romaniei, vorbind atat in romana, cat si in maghiara si engleza.

Deputatul PNL Ciprian Dobre a sustinut in Parlamentul Romaniei motiunea de cenzura prezentata de opozitia din care face parte, criticand proiectul guvernamental de segregare a invatamantului medical superior din Targu Mures.

El a vorbit in trei limbi - aceleasi limbi de studiu din structura actuala a Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures.

Dobre a afirmat - in romana, maghiara si engleza - ca etnicii maghiari au aceleasi drepturi la educatie ca oricare alti cetateni ai Romaniei, si ca sansele lor pe piata muncii nu trebuie limitate prin restrangerea limbilor de studiu, doar din ambitii politicianiste.

Actuala putere, din care face parte si UDMR, ca reprezentant al minoritatii maghiare in Parlament, sustine in acest moment infiintarea unei facultati cu limba exclusiva de predare maghiara, ceea ce va ingradi accesul pe piata muncii din Romania si din Europa pentru studentii maghiari.

Aceasta limitare a dreptului de a profesa medicina a fost calificat de Dobre drept “un abuz”.

Pentru sanctionarea acestui abuz, Dobre a cerut majoritatii politice sa voteze, alaturi de Opozitie, pentru caderea Guvernului.

Potrivit legislatiei europene, care precede legislatia nationala, tinerii care vor studia doar in maghiara vor putea profesa in Romania doar daca vor dovedi mai intai ca pot profesa in limba statului. (Art. 53, din Directiva 36/2005, a Parlamentului European si Consiliului, referitoare la recunoasterea calificarilor profesionale).

De asemenea, diplomele emise de universitatea proiectata sa ia fiinta in Targu Mures nu vor fi recunoscute in vreun stat european, atat timp cat institutia de invatamant nu va putea indeplini standardele de calitate in educatie, certificate de Asociaţia Europeană pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, ENQA, si aplicate pe teritoriul Romaniei de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, ARACIS.

Or, numarul profesorilor ce ar putea preda in limba maghiara si au, in acelasi timp, calificarea academica necesara, nu este suficient pentru a obtine certificarea europeana a institutiei.

Iar acesta este doar unul dintre criteriile pe care institutia de invatamant nu le va putea indeplini in forma propusa, de educatie exclusiv in limba maghiara.

Vicepremierul si liderul UDMR Marko Bela a remarcat in cuvantul sau din Parlament faptul ca Dobre si-a tinut discursul in toate cele trei limbi, dar a evitat sa se refere la substanta criticii lui Dobre.

Marko s-a limitat sa justifice in discursul sau modul in care UDMR a reusit sa se mentina la guvernare, de-a lungul anilor, in alianta cu partide foarte diverse ca orientare politica.

Motiunea de cenzura a fost adoptata cu 235 de voturi pentru, si 9 voturi impotriva.

Prin urmare, Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu este demis.

"Doamnelor şi domnilor,

Stimaţi parlamentari,

Vorbesc acum în română, dar şi de voi vorbi în maghiară sau în engleză, la fel voi gândi.

La fel voi acţiona.

De aşvorbi în toate limbile pământului, voi spune la fel:

tinerii acestui pământ au dreptul să îl stăpânească deplin.

Dar ca stăpâni să ajungă, ei trebuie să stăpânească deplin limbile pământului acesta.

Una, o singură limbă de va lipsi din şcoala lor – şi, atunci, mai puţini prieteni vor putea aduce la masa copilăriei lor. Aşa cum, mai târziu, mai puţine bucate vor putea aduce pe masa copiilor lor.

Darămite atunci când limba in care NU vor fi instruiţi copiii este a celor mai mulţi, a majoritarilor?!

Cu cât mai săraci vor fi ei, copiii etnicilor maghiari?

Pentru că nu vor putea munci pe pământul pe care s-au născut.

Nu vor putea munci.

Tinerii maghiari, instruiţica medici doar în maghiară, nu vor putea munci pe acest pământ, pentru că nu vor putea vorbi majorităţii pacienţilor.

Ne spune bunul simţ.

Nu vor putea munci.

Tinerii maghiari, instruiţi ca medici doar în maghiară, nu vor putea munci pe acest pământ până nu dovedesc mai întâi că pot profesa în limba statului.

Ne spun legile naţionale şi europene.

Şi, atunci, cui serveşte această nouă reglementare a Puterii?

Nu cetăţenilor.

Nu cetăţenilor minoritari din acest stat.

Sunt român, aşadar majoritar.

Este dreptul şi datoria mea de majoritar să apărminoritatea de abuz, de oriunde ar veni el.

Sunt parlamentar al Opoziţiei, aşadar minoritar.

Şi în numele minorităţii politice, pe care o reprezint, cer majorităţii politice să ia aminte:

este dreptul şi datoria lor de majoritari să apere minoritatea de abuz, de oriunde ar veni el.

voteze, aşadar, pentru căderea Guvernului care a săvârşit abuzul.

Este dreptul şi datoria lor.

Iar celor care mestecă vorbe, ca să amestece în minţile oamenilor că naţionalismul şi segregaţia ar fi valori coerente cu un regim democratic, le spun: NU!

Asta nu, niciodată!

Niciodatănu veţi mai da timpul înapoi.