Comunicat de presă - UMF

Data articolului: 02.05.2012 - 16:00

PNL Mureş ia act cu deosebită îngrijorare de conţinutul proiectului de hotărâre propus azi, 13 martie 2012, de către Guvernul României, prin care, în mod abuziv şi ilegal, se încearcă înfiinţarea, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie  Târgu Mureş, a unei așa-numite Facultăţi de Medicină și Farmacie cu 5 specializări distincte, dintre care 3 sunt exclusiv în limba maghiară, una în limba engleză și una cu predare 50% în limba maghiară și 50% în limba română.

PNL Mureș consideră că, prin acest proiect, Guvernul condus de către un fost șef de serviciu de informații nu face decât să continue linia compromisurilor începută de către fostul Prim Ministru Emil Boc. Așa-numita soluție aleasă de către guvernanți nu este altceva decât o tentativă disperată de a satisface pretențiile electorale ale UDMR, dar fără a recunoaște deschis acest lucru.

Așa cum au precizat numeroși specialiști, pentru UMF Tîrgu Mureș, aplicarea unui asemenea proiect de hotărâre ar avea ca prim efect scăderea dramatică a calității actului de învățământ, scădere dublată de o imixtiune nepermisă a politicului în viața unei Universități de Stat.

Separarea pe criterii etnice rămâne separare indiferent cum este numită de cei care cred că opinia publică și cetățenii României mai pot fi încă păcăliți prin asemenea subterfugii care demonstrează, încă o dată, că Guvernul Ungureanu nu este decât o marionetă fragilă, inventată de Traian Băseascu cu scopul de a salva actuala Coaliție portocalie de la prăbușirea inevitabilă.

Trebuie spus că, dacă un asemenea proiect de Hotărâre s-ar adopta de către Guvernul României, el ar fi unul fără precedent în istoria universitară românească, deoarece ar încalca flagrant un drept constituţional, anume dreptul la autonomie universitară garantat de art. 32, alin. 6 din Constituţia României, dar şi prevederile Legii Educaţiei Naţionale, care atestă faptul că nimeni, niciodată, nu poate obliga Senatul unei instituţii de învăţământ superior de stat să încalce legea şi să se conformeze unei decizii cu caracter politic, ideologic sau de altă natură.

De asemenea, nu trebuie uitat că, potrivit legii, Senatul UMF este singurul for abilitat să decidă dacă este sau nu necesară înfiinţarea unei noi Facultăţi în limba maghiară în cadrul acestei Universităţi de Stat, iar această decizie trebuie stipulată în Carta Universităţii, Cartă care a fost la rândul ei respinsă şi contestată, în mod ilegal şi nejustificat, de către actualul Minister al Educaţiei.

PNL Mureş consideră că disperarea Executivului arată, fără drept de apel, că împotriva voinţei legitime a majorităţii cetăţenilor, un Guvern, oricât de iresponsabil şi de nereprezentativ ar fi, nu poate lupta. Este însă evident pentru orice om de bun simţ, indiferent de naţionalitate, convingeri politice sau religioase, pentru orice cetăţean de bună credinţă, că azi România este condusă prin cedare, şantaj şi încălcarea legii.

Universitatea şi Şcoala reprezintă unul dintre pilonii pe care orice democraţie se sprijină, este spaţiul maximei libertăţi de exprimare, este Agora sufletului unei naţiuni care nu trebuie viciată de ingerinţe politice sau religioase. În Universitate se nasc marile idei care împing înainte societatea şi care dau consistenţă şi tărie libertăţilor cetăţeanului. Universitatea este ultimul mare bastion al democraţiei.

Tentativa de separare pe criterii etnice din cadrul UMF Tîrgu Mureş, peste voinţa Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş, nu reprezintă decât o urmare logică a politicilor secesioniste iniţiate chiar de Preşedintele României, Traian Băsescu. În momentul în care Traian Băsescu a decis, unilateral, că România trebuie regionalizată, că judeţele Ţării trebuie desfiinţate pentru a se reînfiinţa megaregiunile staliniste, el nu a făcut decât să dea frâu liber tendinţelor separatiste din societatea românească.

În aceste condiţii, PNL Mureş cere din nou partidelor politice și tuturor forțelor responsabile, reprezentanților societății civile, cadrelor din întregul sistem de învățământ și studenților, să se opună, prin toate mijloacele legitime și legale, utilizării în continuare a instituțiilor de învățământ ca monedă de schimb politic, menită a satisface interesele partizane și electorale ale unor grupuri de interese, indiferent de natura acestora. De asemenea, Partidul Naţional Liberal este hotărât să militeze în continuare pentru apărarea autonomiei universitare și împotriva oricăror forme de separare pe criterii etnice. Partidul Național Liberal va acționa, prin instrumentele şi pârghiile democraţiei, pentru a pune capăt lungului şir de ilegalităţi comise de Puterea portocalie şi pentru a repune Şcoala Românească şi Universitatea pe locul care o onorează şi i se cuvine de drept, anume acela de Citadelă independentă, echidistantă şi suverană a spiritului şi valorilor unei naţiuni.

 

Deputat Ciprian DOBRE

Tîrgu Mureş
13 martie 2012